Ok, du må skjære opp litt grønnsaker først. Men så! Så klarer denne fyldige og gode kyllinggryten seg selv, der den står og putrer i ovnen til alt er mørt og velsmakende.
Bruk støpejernsgryten din, eller en annen tykkbunnet gryte som tåler å stå i ovnen. Sett gjerne hele gryten på bordet når maten er klar. Skikkelig kosemat! (Og har du ikke en slik gryte, kan du selvsagt frese grønnsakene i en panne først, og deretter steke hele retten i en ildfast form.)
Du begynner pent og stille med å frese rosmarin og laurbær. Oppskriften ber om ferske laurbærblader, og jeg hadde flaks som nettopp hadde vært i Frankrike og fått med meg noen slike hjem i kofferten. Ellers hadde jeg måttet bruke tørkede laurbærblader, og kanskje brukt noen ekstra.
Deretter lar du hvitløk, purre og løk surre med i urtegryten en stund.
Ferdig! Flott rett til hverdag og fest. Varier gjerne med urter og grønnsaker etter hva du har i skapet, eller har lyst på. Vel bekomme!
KYLLINGGRYTE
4 porsjoner
- 1 løk
- minst 6 hvitløksfedd
- 2-4 skiver spekeskinke
- blader fra minst 2 rosmarinkvister
- 2 ferske laurbærblader, eller minst 3 tørkede
- olivenolje
- 600 g søtpoteter (eller vanlige poteter, eller flaskegresskar)
- 100 g aromasopp
- 4 kyllinglår med ben
- 2 1/2 dl chianti eller annen god rødvin
- 2 x 400 g hermetiske tomater, gjerne plommetomater
- svarte oliven med sten
- Sett ovnen på 190 grader. Skrell løken og skjær den i 8-10 båter. Vask, rens og skjær purren i ringer. Skrell hvitløken og skjær den i skiver. Skjær skinken i tynne strimler. Dra rosmarinbladene av stilkene. La skinke, rosmarin og laurbær surre i et par spiseskjeer olivenolje i ca. 2 minutter, mens du rører med en sleiv.
- Tilsett hvitløk, løk og purre. La putre i 10 minutter. Rør innimellom.
- Skrell og skjær søtpotetene i spisegode biter. Skjær soppen i 2 eller 4 alt etter hva du liker. Ha søtpoteter og sopp i gryten.
- Dra/skjær skinnet av kyllinglårene og kast det. Legg kyllingen i gryten og hell på rødvin.
- La vinen koke inn i 5-6 minutter før du har i tomatene.
- Bland godt. Fjern steinene fra olivenen og ha olivenkjøttet i gryten. Kok forsiktig opp og sett så gryten i ovnen i 1 time, eller til sausen har tyknet og alt er mørt og fint.
- Smak til med salt og pepper, og server med godt brød.
PS: Dette er en modifisert utgave av Jamie Olivers Kylling Cacciatore fra hans siste kokebok Jamies supermat, fra Gyldendal. Har du ikke kikket i denne boken, har du noe til gode!