Mandag 21. mars sier 1000 kokker verden over Bon Appétit, og inviterer til spesialkomponerte menyer med fransk fortegn. Fem norske restauranter deltar på den årlige feiringen av fransk gastronomi: Goût de France, Smaken av Frankrike.
Formelt står det franske utenriksdepartementet bak det internasjonale arrangementet. Faglig alibi er sikret fra kokkenestorer som Alain Ducasse, Joël Robuchon og Raymond Blanc. Kokker over hele verden som benytter seg av franske mattradisjoner, råvarer og teknikker har vært invitert til å delta. Arrangementet avholdes for andre gang i år, etter at over 100 000 sultne gjester i fjor strømmet til restaurantene og spiste fransk mat på denne dagen.
De fem norske restaurantene som er plukket ut til å friste med franske delikatesser i år, er Restaurant Grefsenkollen (Oslo), Credos lillebror; Jossa Mat og Drikke (Trondheim), L’Ardoise (Oslo), Rustik Café (Stavanger) og den selvstendige kokken Chef Gouttebel (Oslo).
Årets Goût de France ble smakfullt presentert for pressen i den franske ambassadeboligen i formiddag. På lunsjmenyen sto purre med vinaigrette og kongegrabbe, due med rødbete, bok choy og foie gras-emulsjon, samt posjert pære med sjokolademousse til dessert.
6-retters middag med utsikt over Oslofjorden
Er du i Oslo mandag 21. mars, og synes en fransk middag kan være en fin måte å innlede påskeuken på, kan du for eksempel trekke opp i høyden til Grefsenkollen, som her avslører stikkordene for sin meny:
Forrett | Første hovedrett | Andre hovedrett | Oster | Første dessert | Andre dessert |
---|---|---|---|---|---|
Kveite, artisjokk, romanesco, dill | Andeegg, edekreps, reddik, tomat, beurre blanc | Due/bokhvete, rødbeter, løk, rødvinssaus | Brillat Savarin, Morbier, Fourme D’Ambert, fikenchutney, honningtrøffel | Sitronterte, bringebær, sitronverbena | Sjokoladeterrine, tindved, hasselnøtt,kaffe |
Alle detaljer om det verdensomspennende arrangementet finner du på www.goodfrance.com
Bon App!