Eidsvollsbygningen er proppfull av norsk historie. 1814, riksforsamlingen, Grunnloven og alt det der. Men tar du trappen ned i kjelleren finner du spennende og smaksrike spor etter en helt annen side av historien.
Her kan du nemlig se nærmere på kjøkkenet, redskapene og råvarene kokka og tjenerstaben brukte den gangen de skulle servere 112 eidsvollsmenn lunsj og middag hver dag i seks uker. Og spørsmålet melder seg umiddelbart: Hvordan i all verden klarte de å gjennomføre dette helt spesielle og så omfattende «cateringoppdraget» i et kjøkken på denne størrelsen? Med kløkt og god planlegging, selvsagt, men kan det kanskje være slik at også nabogårdene trådde til med både råvarer og matlaging? Om dette sier historien ingenting, men vår guide på den kjøkkenhistoriske vandringen filosoferer rundt dette som en mulighet. Enklere ble det heller ikke for den faste kjøkkenstaben at prins Christian Frederik i denne perioden bodde i Eidsvollsbygningen. Han hadde nemlig med sin egen franske kokk, som tilberedte mat til prinsen og hans middagstaffel for 12 utvalgte Eidsvollsmenn hver kveld. Akk, den som hadde kunnet være flue på kjøkkenveggen i disse ukene…
Men at Grunnlovens fedre spiste godt, er det ingen tvil om. Her forsvant fat på fat ut av kjøkkenet fylt med alt fra brødpudding, kalvesteik og syltet laks, til egg og sild, lever- og oksepaté, flatbrød med mysost, og sitronterte.
Spiskammeret er fylt med datidens kjøkkenredskaper og utstyr. Typiske og tidsriktige ingredienser som var tilgjengelige for en bemidlet familie som familien Anker, finner du også eksempler på. Kardemomme, kanel, muskat og ingefær var krydder som ble hyppig brukt, i tillegg til sitron. Inne i kjøkkenet akkurat denne lørdagen står bakerovns-ekspert og matkulturformidler Else Rønnevig, og deler triks og tips om baking generelt og vedfyrt ovn spesielt.
I 1814 var det store forskjeller på folk. Det var uår, handelsblokader og tøffe tider. Ferskt kjøtt var sjelden vare for folk flest. Det gikk mye i flatbrød og grøt. Tjenestefolket på Eidsvoll hadde det nok litt bedre, og fikk smake både kjøtt og rugbrød, forteller guiden.
Ved siden av spiskammeret i Eidsvollsbygningen ligger vinkjelleren, som på Carsten Ankers tid var fylt til randen med både vin og brennevin. Flaskene ble speialbestilt fra Kristiania til riksforsamlingen på Eidsvoll, og historien vil ha det til at det gikk med rundt 70 flasker rødvin (mye fra Bordeaux) hver dag. Hikk.
Upstairs. Den grundig restaurerte Eidsvollsbygningen fremstår i dag som et unikt tidsbilde av et norsk overklassehjem i årene omkring 1814. Hele 70 % av møbler og annet løsøre ble skiftet ut i forbindelse med den siste restaureringen og nymøbleringen av de aller fleste værelsene i huset. Før Carsten Anker kjøpte Eidsvoll Jernverk og den tilhørende hovedbygningen, som senere ble åsted for riksforsamlingen, var han førstedirektør i Dansk Asiatisk Compagni. Der styrte han importen av varer fra det fjerne Østen til Danmark-Norge, blant annet det fineste porselen fra Kina, og krydder og te fra India. Noe av dette fant veien videre med Anker fra København til Eidsvoll. I Eidsvollsbygningens museumsbutikk finner du porselen og andre gjenstander der dekor og former er inspirert av denne typen 1700-tallsvarer fra Østen.
Tapetene og teppene i Eidsvollsbygningen er spektakulære. Fargene og mønstrene er kraftige og iøynefallende. Alt i tråd med tidens ånd. Nasjonalklenodiet på Eidsvoll ble grundig renovert til jubileet i 2014, og målet var å gjenskape interiørene slik de sto i 1814. Kanskje hadde Carsten Ankers modige og gjennomførte interiørvalg noe å gjøre med at han skal ha vært opptatt av design, og at han hadde erfaring fra direktørjobben for Det kongelige Meubelmagazin i København, der hans oppgave var ”at udbrede en god Smag i Meubelarbejdet”?
Klart for formiddagsvisitt. Varm sjokolade og te var vanlig traktement når det kom gjester på besøk. Kaffe var mer kostbart, og ble spart til spesielle anledninger. Teen ble importert direkte fra København i store kvanta, og bestilt gjennom en grossist. Bildet viser en liten oppdekning i blåstuen i Eidsvollsbygningens første etasje. Er det fru Hedvig Anker som skal ha venninner på besøk?
Hovedbygningen på Eidsvoll Verk var Norges største trehus da det sto ferdig i 1770. Har du vært her? Stedet byr på aktiviteter og opplevelser for både liten og stor. Kast deg på en omvisning og ta et dypdykk i norsk historie, da vel!
PS! Julebutikken åpner hvert øyeblikk, og helgen 10. og 11. desember er det jul i hele Eidsvollsbygningen, med julesang i Rikssalen, kakebaking i kjøkkenets vedfyrte bakerovn, staselig oppdekkede bord og mye annet. Vegg i vegg med Eidsvollsbygningen ligger Stallgården, som også avholder sitt tradisjonsrike julemarked denne helgen.
Les mer om 1814, Grunnloven og Eidsvollsbygningen her.