Flesk og Finnskogdram, ferdasup og kaffedoktor. Alt i løpet av en kort formiddag på Glomdalsmuseet. Du tok feil, Ole Paus. Elverum er så mye mer enn en grøft til høyre for Hamar et sted. Ihvertfall når det er Smaksfestival!
For andre år på rad ble det nylig invitert til Smaksfestival på Elverum med mange og smaksrike poster på programmet. Festivalgeneral Ingvild Haugbråten sørget for at mat- og vinglade fikk nok å fylle helgen med. Middager med vinprodusenter, kurs i musserende vin, cocktails og cognac, akevitt-tur ut i det blå og stort smakstorg med øl, vin og akevitt var bare noe av det deltakerne kunne få med seg på årets festival.
En liten gruppe matkulturinteresserte trakk i tillegg på seg ullsokkene og la i vei med guide på en helt spesiell tur mellom tunene på Norges tredje største friluftsmuseum: Glomdalsmuseet. Målet var å bli bedre kjent med lokale tradisjoner innen mat og drikke, og vandringen gikk fra nord og midt til sør og øst i Glommadalføret.
Vandringen bød på variert underholdning og informasjon underveis. I museets apotekbygning ble vi møtt med skuespill og foredrag om forbudstiden, da legene var svært populære fordi de kunne skrive ut resept på sprit som medisin. I Stemsrudstua fra Grue i Solør fikk vi nyttig kunnskap om kunsten å brenne hjemme, akkompagnert av en solid kaffedoktor med tilhørende lefse med pultost.
Etter guidet vandring fra tun til tun og tømmerstue til tømmerstue, endte formiddagen med lunsj med enda flere lokale smaker i Petershagen kro, også dette inne på Glomdalsmuseet.
I Petershagen kro fra Elverum, ventet innholdsrik lunsjtallerken med kokt fjellørret, krydderkokt elg med trollkrem, pultostpai med rømme fra Vesterhaugen, og spekepølse av storfe, fra Prostmyra gård i Trysil. Til dette ble det servert Birkebeinerpils fra Rena Bryggeri, og vann fra springen. Elverumsvannet er kåret til et av landets tre beste.
Sirupstynnkaken og konfekten fra Kjøkkenveien 3 i Imsroa i Stor-Elvdal var et av mange høydepunkter under vandringen.