Du har planer torsdag! Du skal spise fransk mat, slik de gjør på denne spesielle dagen i 150 land over hele verden. 29 norske restauranter i 15 byer deltar i år i arrangementet Gout de France, smaken av Frankrike, som går av stabelen for femte gang denne uken.
Torsdag 21. mars åpner 5000 restauranter over hele verden sine dører med en helt spesiell meny, og alle har det samme målet: Å feire det franske kjøkken.
-En tredel av alle de 89 millioner turistene som kommer til Frankrike i løpet av et år, kommer på grunn av maten, konstaterte ambassadør Jean Francois Dobelle fornøyd i sin åpningstale, da Gout de France-arrangementet ble presentert i den franske ambassaderesidensen i Oslo, i forrige uke.
-Hva du serverer, og hvordan du serverer det spiller selvsagt en rolle, men det aller viktigste er hvem du deler måltidet med, fastslo ambassadøren.
Miljø og bærekraft er tema for årets Gout de France, og regionen som står i fokus, er Provence.
Dobelle hyllet Norge for sin brunost og lutefisk og voksende gastronomiske kompetanse, såvel som for sin innsats i det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst. Bouse d’Or, der Norge ligger på medaljetoppen.
Rekordmange restauranter – 28 – i tillegg til en videregående skole, Rå i Kvæfjord, lager i år fransk mat den 21. mars. Fra Vardø i nord til Kristiansand i sør.
Mens hvit asparges, lokal and, skrei med oksebuljong og viner fra Jura står på menyen hos Jacob & Gabriel i Skien, går Elin Kronstad på Le Vin, mellom Solli Plass og Tjuvholmen i Oslo, for en femretter bestående av fiskesuppe a la Provence, panert lammebrissel med jordskokkrem, karse og balsamicosirup, lammecarré med honning og urtecrust, rotfrukter, mandelpotetpuré og sauce bordelaise, modne oster med fikenkompott og til dessert: Creme caramel. Pust ut. Og bestill bord.
Kristine Langaas fra restaurant Klosteret på Fredensborg i Oslo har også menyen klart for seg. I stedet som er kjent for sin romantiske stearinopplyste atmosfære står asparges med posjert egg først på menyen. Deretter serveres sletvar med hjerteskjell, svinenakke med nykål og foie gras, franske oster, og som prikken over i’en: aprikos- og mandelterte. Bon appetit!
Her finner du listen over alle de norske restaurantene som sier Oh la la, og setter fransk mat av beste sort på menyen torsdag kveld.