Finn fram mandolinen, og dekk sommerbordet. Dette er Salaten med stor S!
Nei, det skal ikke klimpres på noe strengeinstrument. Det skal finsnittes grønnsaker, som deretter skal blandes med limesaft, koriander, jalapeno, salt og olivenolje. Enklere blir det ikke.
Gulrot, hodekål, rødkål, reddik og rødløk er utgangspunktet, og resultatet blir så friskt, så godt – og så anvendelig.
Det dreier seg selvsagt om en råkostsalat, men av det litt mer eleverte slaget enn den mormor serverte til fiskekakene. Jeg skulle gjerne ha tatt på meg æren for denne retten, men det kan jeg ikke, for det er Jamie Oliver som har laget den. Du finner den i boken «Jamie’s America», der den heter «Mexican street salad».
Den markedsføres som en salat som vil få din grillede kyllingbit eller svinekotelett til å juble. Jeg kan skrive under på at dette er helt riktig. God til fisk er den også. Eller bare som en hyperlett lunsj, når du føler for akkurat det. I mitt sommerkjøkken er denne salaten en fast gjest. Prøv den!
Jamie’s sommersalat
(Ca. 6 porsjoner)
- 1/2 liten hodekål, finsnittet på mandolin, eller revet på rivjern
- 1/2 liten rødkål, finsnittet på mandolin, eller revet på rivjern
- ca. 10 reddiker, finsnittet på mandolin, eller skåret i tynne skiver
- 2 gulrøtter, finsnittet på mandolin, eller skåret i tynne skiver
- 1 potte fersk koriander, hakket (blader grovt og stilker fint)
- 1 – 2 jalapenochili eller grønn chili i tynne skiver (smak til)
- 1 liten rødløk, finsnittet på mandolin, eller skåret i tynne skiver
- en klunk extra virgin olivenolje
- saft fra 2 lime
- havsalt/flaksalt
Hodekål og rødkål snittes for seg. Bland hodekål, reddiker, gulrøtter og nesten all korianderen i en stor bolle. Bland godt. Ha i løken, nesten all chilien og en god klunk olje. Skvis nesten all limesaften over og ha i litt salt. Bland godt, og smak til med ev. mer salt, limesaft, koriander og chili. Ikke før du er fornøyd, blander du inn rødkålen, slik at den ikke setter farge på alt. Nyt!