When in Rome, spis pasta, og when in Genève, spis müsli! (Og kanskje litt raclette, fondue, sjokolade m.m.) Jeg var i Sveits for første gang i mitt liv for noen uker siden, og fikk mitt livs frokostopplevelse: En kald, grå grøt som hadde stått i kjøleskapet fra i går. Enig, høres ikke veldig sexy ut, men tro meg – dette var godt. Og supersunt. Og mettende. Og en klassiker i verdensgastronomien. For Bircher-müslien er oppkalt etter den sveitsiske legen og ernæringseksperten Maximilian Bircher-Benner (1867-1939), som foret alle pasientene på sitt sanatorium i Zurich med denne flytende og næringsrike røren.
Hotellet jeg bodde på het Swissotel Metropole, og lå ved bredden av Lac Léman, Lake Geneva, Genfersjøen, eller hva du vil kalle den – sjøen med den høye fontenen som skyter rett opp i luften. Kokken var en vennligsinnet mann, og ga meg det jeg ville ha: Oppskriften på hans müsli.
Birchermüsli á la Swissotel Metropole, Genève
Oppskriften er gjengitt slik jeg fikk den av kokken, men med mine egne kommentarer i parentes. Her er nemlig absolutt rom for tilpasning og improvisasjon.
(4 porsjoner sier kokken. Minst 6 sier nå jeg.)
- 60g havregryn (gjerne økologiske)
- 1 eple (gjerne rødt Gala), grovt revet med skall
- saft fra 1/2 sitron
- 400 g yoghurt naturell (F eks matyoghurt. Jeg brukte en blanding av Biola-yoghurt og to små beger vaniljeyoghurt som var i ferd med å ta kvelden i kjøleskapet.)
- 60 g myk honning (Kanskje i meste laget.)
- 40 g gresskarfrø
- 70 g rosiner (Litt i meste laget, etter min smak.)
- 40 g grovhakkede nøtter (Jeg brukte valnøtter.)
- 40 g mandelmel (Jeg kjørte mandler i blenderen til passe grovt.) (Denne ingrediensen må du ikke hoppe over – den er sentral!)
- 100 g melk (75 + 25) (Jeg brukte skummet.)
- 20 g kremfløte (Ops, den hoppet jeg glatt over, men ikke si det til kokken) («Fløte fra Gruyère», heter det er i originaloppskriften, og jeg vet jo av erfaring at dette hever müslien opp i den fløyelsmyke divisjonen, men jeg unnlot altså å bruke dette selv. Like god uten!)
FREMGANGSMÅTE
Bland sitronsaften inn i det revne eplet i en bolle. Bland inn havregryn. Rør inn yoghurt. Tilsett honning, og deretter rosiner, frø, nøtter og mandelmel. Rør godt sammen. Bland inn 75 g melk, dekk til og sett i kjøleskapet over natten. Neste dag rører du evt. inn fløten, og justerer til slutt konsistensen med resten av melken (25 g). Müslien holder seg i kjøleskapet i noen dager. Nyt!
Ukens matblogger: Bord for to
[…] Kjøleskapsgrøt fra Sveits […]