Jeg liker å teste nye oppskrifter, særlig på kakefronten. Av og til treffer jeg blink, og finner kaken som blir en del av husets gjengangere. Her er en av dem: En superhøy, saftig og lekker blåbærkake. Ikke bare er den dekket med blåbær, men du har også bær i røren. Når du skjærer opp kaken, åpenbarer blåbærene seg som små juveler. Dette er en kake som garantert vil gjøre lykke som dessert, eller på kakebordet. Enkel å lage er den også. Og for dem som er opptatt av slikt: Kaken er på den sunnere siden, laget med skummet kulturmelk og solsikkeolje. Til akkurat denne kaken brukte jeg sesongens siste hageblåbær fra bedet på hytta. De er ekstra store og fine. (Se på kvistene jeg har lagt ved siden av kaken!) Resten av året bruker jeg friske blåbær i beger kjøpt på super’n rundt hjørnet.
Blåbærkake
Jeg brukte en vanlig ringform, 24 cm.
- 550 g + 1 ss hvetemel
- 2 1/4 ts bakepulver
- 3/4 ts natron
- 1 ts salt
- 2 store egg
- 2 eggehviter
- 4 1/2 dl skummet kulturmelk
- 340 g sukker
- 1, 2 dl solsikke-, rapsolje el annen nøytral olje
- 2 ts finrevet sitronskall
- 5 dl blåbær
- 2 ss brunt sukker til å strø kaken med før steking
- Visp sammen 550 g mel, bakepulver, natron og salt og lag en fordypning i midten av blandingen.
- I en annen bolle pisker du sammen egg, eggehviter, melk, sukker, olje og sitronskall.
- Hell det fuktige i det tørre, og rør til det akkurat har blandet seg. Noen små klumper gjør ingenting. Du skal ikke røre for lenge.
- Bland blåbærene med melet i en liten bolle (bortsett fra en liten mengde bær som du skal strø over kaken før steking). Vend bærene inn i røren. Hell røren i en smurt springform og strø resten av bærene over. Dryss brunt sukker over.
- Stek ved 180 grader nederst i ovnen i 70 minutter. Test om den er ferdig med en kakepinne.
- Avkjøl kaken i formen i et kvarter, ta av ringen og la kaken bli helt kald på en rist.
Jeg fant oppskriften på www.culinarycovers.com som igjen hadde funnet den i magasinet Woman’s Day.