Varm deg på denne oppgraderte lapskausen i helgen! Gryten er inspirert av den franske klassikeren boeuf bourguignon, og dette er virkelig høstkos på tallerken.
Retten stammer fra Bourgogne, og er et godt eksempel på klassisk fransk husmannskost. Gulrøtter er egentlig ikke en del av den opprinnelige oppskriften, men jeg synes de tilfører litt farge og smaker godt sammen med kjøttet.
Gryten kan også fint lages kvelden før og overnatte i kjøleskapet. Som fårikål blir den bare bedre av å stå litt. Slik får jeg mer tid til andre viktige ting, som for eksempel å lage dessert.
Server gryten gjerne med kremet potetmos, kanskje iblandet litt sellerirot og hvitløk.
Råd: Hvor lenge gryten skal stå og putre, kommer litt an på hva slags kjøtt du bruker. Pirk litt i det med en gaffel og se om det er blitt mørt og lett å trekke i fra hverandre. Da er maten klar.
Lag gjerne en suppekvast og la den surre med under kokingen. Bind timian og persillekvistene sammen med hyssing og legg den i gryten. Den setter god smak, og er lett å kaste når maten er klar.
Bon appétit!
Les mer om meg og denne retten på godt.no!
Frankofil kjøttgryte
4 porsjoner
- 2 ss olje
- 200 g bacon, skåret i biter
- 300 g sjalottløk, delt i to på langs hvis store
- 1 kg oksekjøtt, f.eks. høyrygg, bog eller mørbrad, i biter
- ½ dl hvetemel
- 2 hvitløksfedd, grovhakket
- 3 ½ dl varm kjøttkraft fra terning eller fond
- 2 ½ dl fransk rødvin
- 4 timiankvister og 4 persillekvister
- 2 laurbærblader
- 3 gulrøtter, i biter
- 200 g champignon, i skiver
- salt og pepper
Varm oljen i en gryte og stek baconet gyllent. Ta det ut og sett til side. Brun løken, og la hvitløken surre med i et lite minutt. Sett til side. Ha i kjøttet i to omganger, og brun bitene på alle sider. Strø melet over kjøttet, og stek under omrøring ved middels til høy varme i ca. ett minutt. Tilsett kraft, vin, løk, urter og laurbærblader. La småputre forsiktig ved lav varme i ca. 1 1/2 time.Tilsett bacon, gulrøtter og sopp, og la putre videre i ca. 40 minutter. Smak til med salt og pepper.
Fisk ut urtene og laurbærbladene.
Server gryten med potetmos eller kokte poteter, eller bare godt brød og smør.
Og selvsagt smaker det godt med en rødvin fra Bourgogne i glasset, f.eks. en Dom Dupasquier Bourgogne Pinot Noir 2013.