«Med ønske om en god og uforglemmelig aften». Hilsenen som ventet på hotellrommet var ikke til å ta feil av. Jeg hadde noe helt spesielt i vente. Her kan du lese om hva som skjedde da åtte av Danmarks beste kokker en kveld i oktober pakket knivkoffertene og satte hverandre stevne i den idylliske småbyen, Præstø, halvannen time sør for København. Her, på hotel Frederiksminde, skulle 62 gjester trakteres på moderne, dansk mat. Jeg var en av dem, og jeg går rett til poenget. Her er menyen:
Første rett: «Tartar av sjøkreps med mandel, sitron, umoden fersken og oliven.» Vin: 2010 «Mas allá» Palomono, Equipo Navazos, Andaluciá, Spania. Kokk: Brian Mark Hansen, Søllerød Kro, København.
«Sushi med gjæret korn, kål og tang.» Vin: 2014 Aulerde Riesling, Wingut Wittmann, Reinhessen, Tyskland. Kokk: Torsten Schmidt, Malling & Schmidt, Århus.
«Torsk med kyllingvinge og kapersblader.» Vin: 2012 Les Vieilles Vignes, Vincent Girardin, Meursault, Bourgogne, Frankrike. Kokk: Lars Eiskjær, Restaurant ET, Århus.
«Posjert hummer med syltet steinsopp og olivenoljeblanquette.» Vin: 2008 Deux Montille, Auxey-Duresses, Bourgogne, Frankrike. Kokk: Mark Lundgaard Nielsen, Kong Hans Kælder, København.
«Kalvebrissel med trøfler fra Møn og fermentert maissaft.» Vin: 2007 Santenay 1’er Cru, La Comme, Bourgogne, Frankrike. Kokk: Jonas Mikkelsen, Hotel Frederiksminde.
«Grillet gris med solbær BBQ og gemuse.» Vin: 2012 Crossbarn Cabernet Sauvignon, Paul Hobbs, Sonoma County, USA. Kokk: David Johansen, Kokkeriet, København.
«Pære med pranliné, sitrontimian og sitron.» Vin: 2011 Sains-Albert, Plaimont, Pacherene du Vie Bihl, Frankrike. Kokk: Daniel Kruse, Stammerhalle Badehotel, Bornholm.
«Ananas med indisk kulfi (is med kardemomme og safran, pyntet med nypeskall og tørkede kronblader) og saltet smørkaramell.» Vin: 1995 Pineau des Charentes, Chateau de Beaulon, Cognac, Frankrike. Kokk: Mads Battefeldt, Henne Kirkeby Kro på sørvestjylland.
Åstedet for kokketreffet: Hotel Frederiksminde, også kalt «Mindet», i byen Prestø, sørøst for København. Grønne omgivelser, interiør man kan gå på oppdagelsesferd i – og gjestfri, uformell atmosfære. Hotellets restaurant nevnes som en av landets topprestauranter i The White Guide.
Spisesalen står ferdig dekket til kveldens måltid. Kokkene har allerede vært i gang på kjøkkenet en god stund. Hotel Frederiksminde ligger på et gammelt klosterområde i Præstø. Navnet fikk hotellet etter bysten av Kong Frederik VII, som hadde stått på eiendommen siden 1868. Kongen likte seg her, og kom hit ofte for å jakte på svaner. (Se bilde av kongen helt nederst i saken.)
Kokkene presenteres og presenterer. Champagnen er skjenket og festen kan begynne.
Først kom diverse ganekilere og appetittvekkere. Sprøtt kyllingskinn med soppkrem, for eksempel.
Mange kokker, men full kontroll. Måltidet var forberedt til siste detalj, og alle kokkene hjalp hverandre med å tilberede og legge opp de enkelte rettene.
Sushi på is venter på fermentert saus laget av hvete og rug blandet med østerssaus laget av lokale ingredienser.
Kokkene deltok i serveringen av maten, og tok seg god tid til å snakke med gjestene.
Mange av rettene ble servert på servise laget av den danske keramikeren Gurli Erlbækgaard. Synes du de ser kjente ut, har du kanskje spist av dem på Bagatelle, Lille B eller Arakataka i Oslo, restauranter som også har falt for Erlbækgaards røffe, men elegante uttrykk.
Det enkleste er gevir. Elegant servering av små munnfuller med hjortetartar.
Første rett på vei. 62 porsjoner skal legges opp og se like ut.
God stemning! Etter at åttende rett var servert, kunne kokkene feire seg selv og en kveld helt utenom det vanlige.
Kong Frederik VII måtte nøye seg med å kikke inn gjennom vinduene fra sin plassering sentralt i parken utenfor. Det aner meg at den gamle svanejegeren mer enn gjerne ville ha tatt plass ved et av bordene innenfor akkurat denne kvelden.
PS. Denne reportasjeturen ble til i regi av Visit Denmark Norge, som dekket reise og opphold.
PS2. Bloggerne Anders Husa og Julies matblogg var også våkent knipsende tilstede på den spesielle middagen.
PS3. De innledende matbildene og de aller fleste av de andre bildene er tatt av den proffe fotografen Niclas Hechmann.
Julies matblogg | Kokketreff på Mindet
[…] utenfor København. Jeg takket såklart ja, og dro sammen med bloggkollegaer Anders og Cecilie. Klikk på lenkene for å lese deres blogginnlegg fra middagen. Les blogginnlegget mitt om hotellet […]
Hotel Frederiksminde - Anders Husa
[…] Eight head chefs and at least twice as many assistants took part. It was great to see how this team worked together apparently without a hierarchy in the ranks. Watching from the dining hall, the herd of chefs and waiters roaming about on the platform above almost seemed to outnumber the guests at one point. Yet everything appeared to be running silky smooth and all of them seemed to know what to do. The dinner started off with a set of snacks, moved on to the eight separate servings and ended with coffee and petit four. I will let the pictures and captions tell the rest of the story. If you want to read different perspectives and see the official pictures taken at the event, you can check Julie’s Matblogg and Bord for to. […]