Hysj! Vær stille! Hører du dem, korkene som spretter? Ola og Kari har falt pladask for prosecco, den musserende, friske og feststemte vinen fra Nord-Italia. Femtegenerasjons-vinbonde Settimo Pizzolato er en av produsentene som gleder seg stort over dette. Som en av Venetos største leverandører av økologiske viner sender han jevnlige ladninger med bestselgende sprudleflasker nordover. Jeg traff Settimo og druene hans under en knallblå oktoberhimmel i Treviso, en halvtime nord for Venezia.
-Det viktigste er å samarbeide med naturen og bruke den slik besteforeldrene våre brukte den – uten kjemikalier. Vi lever i dag, men må lære av fortiden. Og drømme om fremtiden, smiler Settimo, og tar meg med ut i drueåkeren.
Mens faren drev et allsidig landbruk med druer som en av flere inntektskilder, valgte Settimo å fokusere kun på vin. I 1985 startet han med økologisk og bærekraftig produksjon, noe som viste seg å være en god idé. I dag eksporterer han vin til store deler av Europa, og mye til Sverige og Norge.
-Min far rådet meg fra å satse økologisk. «Mer arbeid og mindre avling», advarte han. Men vi har lært masse underveis, og klart oss bra.
På La Cantina Pizzolato dyrkes det mer enn glera, proseccodruen. Med 18 ansatte på laget, står Settimo Pizzolato bak et bredt utvalg viner. Neste år kan han slå dørene opp til et splitter nytt produksjonsanlegg, med integrert butikk og serveringssted.
-Tørr luft og generelt varmt vær gjør det enklere å være økologisk vinbonde i Veneto, forteller han, og gleder seg over årets gode sommer. Fjorårets husker han med gru. Den var regnfull og den verste på 50 år.
Solmette og sent modne gleradruer fulle av syre og forsiktig frukt – perfekt for de italienske musserende vinene frizzante eller spumante. Frizzante har mindre bobler enn spumante, og prosecco lages i begge varianter. Lenge kalte man gleradruen for prosecco, men i 2009 besluttet man å gå over til å bruke betegnelsen bare som et navn på denne spesielle vinen fra akkurat dette området i Italia.
Hver morgen løper Settimo, samboeren Sabrina og hundene den samme, fire kilometer lange løypen gjennom druemarkene. Et sunt liv i balanse med naturen er viktig for paret, som er gjennomførte og seriøst grønne i sin livsførsel. Maten de spiser privat er økologisk og kjøttfri, og produksjonen på vingården styres av miljø- og ressursvennlige valg.
Klar for en ny sesong. Når gleradruene er høstet og naturen går i dvale, klippes druestokkene ned og bindes i karakteristisk hjerteform, klar for ny vår, nye knopper, nye druer.
Elven Piave sender smeltevann fra Alpene tvers gjennom vinmarkene til Settimo, og setter sitt steinete og mineralske preg på jordsmonn og druer. Med jevne mellomrom graves jorden opp rundt druestokkene, for å lufte ut fuktigheten. Druene høstes med maskin.
Tusenvis av liter med druesaft ligger og godgjør seg i ulike typer tanker ved lave og kontrollerte temperaturer. To ganger gjæres vinen i tanken før den tappes på flaske. Det vokser druer på 58 hektar her på gården. Glera er den største, men her dyrkes også andre druer, som pinot grigio, cabernet sauvignon og merlot. I tillegg kjøpes det inn druer fra 48 hektar nabomarker. Settimo dyrker også glera på to verdifulle hektar i Valdobbiadene, druer han bruker til topp prosecco med kvalitetsstempelet DOCG på etiketten. Gleradruene fra markene på vingården i Treviso blir til DOC-prosecco. (Se mer om de ulike betegnelsene nederst i saken.)
Ufiltrert vin er ikke ubetinget lekkert å se på, men lukten og smaken røper klart hva som er på vei.
Årets ganekiler: Frityrstekte salvieblader! Perfekt til et kjølig glass boblende prosecco før middag.
Risotto med nyplukket sopp sto på menyen da vinprodusenten inviterte inn i sitt kjøkken. Også litt forskjellig i glassene, da.
Prosecco lages i flere kvaliteter. Se etter disse betegnelsene på etiketten:
1. Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG (106 hektar)
2. Conegliano Valdobbiadene DOCG Rive Prosecco Superiore
3. Colli Asolani DOCG Prosecco / Prosecco Superiore
4. Prosecco DOC Treviso, Prosecco DOC
(Kilde: Vinmonopolet.no)
Om presseturen til Veneto: Jeg var som del av en gruppe gjest hos La Cantina Pizzolato i ett døgn i oktober, med reise og opphold dekket av produsenten/importøren.